Huibert den Butter: ‘Veel bedrijven weten niet dat ze schakel in criminaliteit kunnen zijn’ (copy) (copy)

OPINIE / Interview

Huibert den Butter, Operationeel Specialist, Politie Eenheid Den Haag

'Veel bedrijven weten niet dat ze schakel in criminaliteit kunnen zijn’

Tekst: Ron Barendse
Foto: Arie Dwarswaard
r.barendse@hortipoint.nl

Nederland scoort hoog op de in- en uitvoer van drugs. Door de uitstekende logistiek is de sierteelt voor criminelen een interessante sector om gebruik van te maken. „Naar alle landen waar Nederlandse deejay’s draaien vindt transport van drugs plaats”, zegtHuibert den Butter.

Zijn kwekers zich bewust van de risico’s van drugscriminaliteit?

„Dat is wisselend. Er zijn er voor wie het ver van hun bed is, maar er zijn er ook die het van dichtbij hebben meegemaakt. Een paar jaar geleden is een vrachtwagen met bomen waarin verdovende middelen verstopt zaten onderschept.”

Wie lopen het meeste risico: kwekers of handelaren?

„Iedereen die importeert of exporteert. Criminelen doen aan risicobeheersing en hebben een voorkeur voor vaste lijnen, bijvoorbeeld wekelijks transport. Zij maken ook graag gebruik van massieve stromen; in bulk zijn producten makkelijker te verstoppen. Binnen de sierteelt zijn zulke stromen er en dat maakt de sector voor hen interessant.”

Zijn er landen die er qua risico uitspringen?

„Wat import betreft vormen Colombia, of landen daaromheen, en Afrikaanse landen een extra risico. Maar ook met import uit en export naar Spanje of Zuid-Italië lopen Nederlandse bedrijven extra risico dat criminelen gebruik maken van deze handelslijnen.

Wat export betreft zijn ook Australië en Azië interessant voor criminelen. Dat heeft met de partyscene ter plekke te maken. Je kan zeggen: overal waar Nederlandse deejay’s draaien is ook een markt voor drugs. Het gebruik van drugs vindt – bij wijze van spreken – niet meer plaats rondom het station, maar overal waar grote feesten worden gehouden wordt drugs gebruikt. Voor bedrijven is het eveneens opletten bij export naar ons omliggende landen, dus ook bij export naar Frankrijk en Duitsland.”

Hoe kunnen ondernemers hun risico beperken dat ze slachtoffer worden van drugscriminaliteit?

„Criminelen focussen vooral op mensen van binnenuit en willen aan beide kanten van de lijn een contact hebben. Stel dat een werknemer iedere dag al vroeg begint, voordat andere collega’s komen. Dat lijkt positief, maar misschien gebruikt hij dat uur wel om in een transportzending die klaarstaat nog iets anders te stoppen. Alertheid is belangrijk en melden van vermoedens is cruciaal voor opsporingsdiensten. Dit kan ook anoniem.

Buitenlandse contacten kan je screenen door gebruik te maken van bedrijven als GraydonCredit- safe en Agrocheck. Die onderzoeken meer dan alleen kredietwaardigheid van bedrijven.”

U bent ook actief binnen het project Centrum Weerbare Sierteelt. Heeft dit project al resultaat opgeleverd?

„Jazeker. In eerste instantie gaat het bij dit project niet om boeven vangen, maar om samenwerking en het inrichten van barrières met onder andere Royal FloraHolland, overheden en opsporingsdiensten. Hierdoor moeten criminelen denken: de sierteeltsector moeten we mijden, daar is ons risico om gepakt te worden te groot.”  


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.deboomkwekerij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Huibert den Butter: ‘Veel bedrijven weten niet dat ze schakel in criminaliteit kunnen zijn’ (copy) (copy)

  Vorige

  1.


  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.deboomkwekerij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Huibert den Butter: ‘Veel bedrijven weten niet dat ze schakel in criminaliteit kunnen zijn’ (copy) (copy)

  Volgende

  1.