PLUS: Oude NBvB-structuur nu helemaal verleden tijd (copy)

Oude NBvB-structuur nu helemaal verleden tijd

Tekst: Arno Engels
Foto’s: Arno Engels, LTO Cultuurgroep bos- en haagplantsoen
a.engels@hortipoint.nl

De cultuurgroep bos- en haagplantsoen is uitgeschreven als vereniging en gaat verder als commissie binnen LTO.

Met de uitschrijving is de oude structuur van de NBvB helemaal verleden tijd. De cultuurgroep had binnen de toenmalige boomkwekersbond een zelfstandige status, net zoals de Vereniging van Vasteplantenkwekers dat destijds had.

Bij de integratie van de NBvB in LTO, officieel per 1 januari 2011, is afgesproken dat de cultuurgroepen boekhoudkundig verder gaan als commissies, zodat bijvoorbeeld een bestuurlijke aansprakelijkheidsverzekering is af te sluiten conform het gehele LTO. „De uitschrijving is puur een formaliteit”, aldus Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. „In de praktijk is er geen verschil tussen een cultuurgroep en een commissie.”

De zelfstandige status van de Vereniging van Vasteplantenkwekers was al eerder opgeheven; die heet nu de cultuurgroep vaste planten. Dat de cultuurgroep bos- en haagplantsoen acht jaar na de integratie pas is uitgeschreven, heeft volgens Raaijmakers te maken met de historie en emoties die ermee gepaard gaan.

Waarborg Herkomst Grove den
De cultuurgroep is namelijk als vereniging al in 1926 opgericht. Toen nog onder de naam Waarborg Herkomst Grove den. Het was oorspronkelijk een systeem dat Staatsbosbeheer destijds had opgezet om de leveringen van grove den te controleren op correctheid. Voor elke 1.000 geleverde planten moest een kweker een zegel plakken in een zegelboek.

Het blijft echter de cultuurgroep bos- en haagplantsoen heten, in lijn met de andere cultuurgroepen binnen de LTO Vakgroep. „Elke cultuurgroep behoudt zijn eigen identiteit en heeft ook zijn eigen budget”, verduidelijkt Raaijmakers.

De Labie waarnemend voorzitter
De uitschrijving gebeurde dinsdag 21 mei op een reguliere bestuursvergadering van de cultuurgroep. Die werd voor het eerst geleid door waarnemend voorzitter Peter de Labie. Hij bekleedt voorlopig die functie totdat er een nieuwe voorzitter is gevonden. Bart Faassen zwaaide afgelopen december af als voorzitter; hij is sindsdien bestuurslid.

De cultuurgroep wordt mogelijk uitgebreid met leden die andere gewassen kweken, zoals coniferen en laurieren in de vollegrond. Diverse bedrijven combineren ook die gewassen met bos- en haagplantsoen. „Als we er meer leden bij krijgen”, zegt De Labie, „dan kunnen we misschien ook nieuwe bestuursleden krijgen. En een nieuwe voorzitter.”   <

Het uitschrijven door (vlnr) bestuursleden Janus Domen en Bart Faassen, en waarnemend voorzitter Peter de Labie.

  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.deboomkwekerij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • PLUS: Oude NBvB-structuur nu helemaal verleden tijd (copy)

  Vorige

  1.


  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.deboomkwekerij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • PLUS: Oude NBvB-structuur nu helemaal verleden tijd (copy)

  Volgende

  1.