Tekst en foto's Miranda Vrolijk
boomkwekerij@hortipoint.nl
Onkruid zoeken met honden
Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat het goed mogelijk is om honden te trainen om specifieke planten op te sporen. Momenteel worden in Nederland de eerste ervaringen opgedaan voor het opsporen van Japanse duizendknoop.
Mogelijk zijn honden ook te trainen voor het opsporen van de aanwezigheid van knopcyperus. Hier is zowel in Nederland als in het buitenland nog geen ervaring mee.
Om aan te geven dat in de bodem onder water Japanse duizendknoop zit, blijft speurhond Bliss net zolang op de steiger staan totdat haar baasje komt.
Kunnen honden meehelpen bij het vinden van Japanse duizendknoop? Ja zeker, zeggen verschillende partijen. Onafhankelijk van elkaar hebben twee hondenopleiders een aantal viervoeters opgeleid om de invasieve exoot op te sporen. „Wanneer wij de Japanse duizendknoop niet zien, kunnen de honden de plant wel feilloos ruiken.”
Op een houten steiger langs de Noorder IJ-plas in Amsterdam blijft de zwarte labrador Bliss zitten waar ze zit. Blijkbaar zit onder water een stukje Japanse duizendknoop dat ze met haar scherpe neus (een hond ruikt duizenden keer beter dan de mens) heeft geroken. „Ze had in september dus al gelijk”, glundert adviseur Lonneke Klein-Aarts van HOEK. „Toen gaf ze deze precieze plek ook al aan.”
Samen met Julien Keijzer vormt Klein-Aarts het Japanse duizendknoop-expertiseteam van het groenbedrijf. Deze ochtend hebben ze zich samen met hondentrainer Wesley Visscher van Scent Imprint for Dogs, in Amsterdam verzameld om te laten zien hoe de labradors Bliss en haar broertje Bruce kunnen helpen bij het bestrijden van de Japanse duizendknoop.
Waar Bliss op deze woensdagochtend in februari blijft staan, is HOEK vorig jaar flink aan het werk geweest. „Met de hond controleren we of we ons werk wel goed hebben gedaan”, legt Klein-Aarts uit. „Wij gaan ervan uit dat we overal de Japanse duizendknoop hebben weggehaald, maar onze twee speciaal getrainde honden ruiken het feilloos als er nog een fractie van de plant aanwezig is.’’
Rotten vanzelf weg
Tot 1 m vanaf de oever het water in, valt onder de opdracht die HOEK heeft van de gemeente Amsterdam. „Kleine wortelfragmenten in de bodem onder water rotten vanzelf weg.” HOEK blijft de weg en de oever een jaar na aanpak in de gaten houden. „Bij die nazorg zetten we de honden in.”
De twee labradors Bliss en Bruce zijn opgeleid door hondentrainer Wesley Visscher van Scent Imprint for Dogs. Op aanvraag van Lonneke Klein-Aarts die op dit idee was gekomen door haar contacten in Engeland waar ecologische detectie door middel van honden al veel gebruikelijker is. „Voor het opsporen van dassenlatrines of kamsalamanders bijvoorbeeld.”
Alles wat een geur heeft, kunnen honden opsporen
Grote financiële consequenties
Onze overzeese buren waren ook voor Jan Reuvekamp van Speurhond.nl de inspiratie om drie van zijn honden op te leiden in het detecteren van Japanse duizendknoop. In tegenstelling tot Scent Imprint for Dogs deed Reuvekamp dit op eigen initiatief. „In Engeland en Ierland speuren honden al langer naar duizendknoop.”
Logisch ook, want daar wordt bij de aan- en verkoop van vastgoed het niet melden van de aanwezigheid van duizendknoop gezien als een verborgen gebrek. En dat kan grote financiële consequenties hebben. Zo heeft het Britse bedrijf Environet in het graafschap Surrey zich gespecialiseerd in het bestrijden van invasieve exoten en zet voor het opsporen van Japanse duizendknoop twee labradors in.
Reuvekamp zocht contact met Chris van Dijk, onderzoeker van Wageningen Universiteit en gespecialiseerd in invasieve exoten. Samen hebben zij het onderzoek dat over dit onderwerp is uitgevoerd op een rij gezet. Volgens hen laten testen in binnen- en buitenland zien dat getrainde speurhonden duizendknoop kunnen opsporen.
Zo blijkt uit een proef in Australië dat honden goed kunnen worden ingezet om verborgen groeiplaatsen van het oranje havikskruid op te sporen, een plant die zich daar als invasieve exoot gedraagt. Bij een ander onderzoek in Duitsland worden honden ingezet om bijzondere plantensoorten op te sporen. „Getrainde speurhonden kunnen dus goed van pas komen in de strijd tegen ongewenste planten”, zegt Van Dijk.
Een volgende test is de praktijktoets die Reuvekamp zijn hond Shanna, een Hollandse herder, heeft laten doen na een uitgebreid voortraject van binnen- en veldtrainingen om de geur van Japanse duizendknoop te herkennen. In de zomer van 2021 nam de hondentrainer de proef op de som en legde op twee velden met halfhoge vegetatie twee monsters van duizendknoop neer. Shanna vond en verwees ze alle vier.
Ondergronds en onder water
Als voorbeelden voor het inzetten van de hond noemt Reuvekamp het controleren van behandelde groeiplaatsen, het nalopen van moeilijk begaanbaar terrein en het checken of nieuwbouwlocaties duizendknoopvrij zijn. Dat zijn ook precies de werkzaamheden waarvoor HOEK de twee labradors inzet. „Omdat een getrainde hond ook ondergronds en onder water Japanse duizendknoop-wortel ruikt”, zegt Klein-Aarts.
Het controleren van mensen (schoeisel!) en machines die op een duizendknooplocatie aan het werk zijn geweest noemt de adviseur van HOEK ook als belangrijk voorbeeld. De speurhonden kunnen eveneens nagaan of grondpartijen écht helemaal schoon zijn.
In een coffeeshop
Het lokaliseren van grote opstanden Japanse duizendknoop, daarvoor zijn de honden nou weer niet geschikt. „Daar is de geur overal aanwezig”, zegt Klein-Aarts, „het is voor de honden dan net alsof ze in een coffeeshop zijn.”
Van Dijk wijst in dit geval op een studie van onderzoekers van de Amerikaanse Montana State University naar het opsporen van de zeldzame plant Centaurea stoebe waarbij het vinden door mensen en honden met elkaar werd vergeleken. Hieruit blijkt dat honden beter zijn in het ontdekken van kleine stukken en mensen zijn beter in het vinden van grote stukken. Van Dijk: „Voor het lokaliseren van grote opstanden van duizendknoop is de inzet van honden niet noodzakelijk, dat kan beter met het menselijk oog.”
-
Verborgen plantresten zijn niet veilig voor speurhonden (copy) (copy)
Vorige1.
Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.deboomkwekerij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
-
Verborgen plantresten zijn niet veilig voor speurhonden (copy) (copy)
Volgende1.
Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.deboomkwekerij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
Externe Links
Colofon
Nieuwsbrief