Wat heb jij nodig om het hier naar je zin te hebben? (copy)

BEDRIJF / Arbeid

Wat heb jij nodig om het hier naar je zin te hebben?

Streng Growers in Boskoop groeit en daarmee ook de behoefte aan personeel (rechts kweker Ronald Streng). Foto: Ron Barendse

Deze vraag wordt bij Streng Growers regelmatig aan hun medewerkers gesteld. Het is volgens Ronald Streng en echtgenote Sandra Steenwijk misschien wel de basis van hun personeelsbeleid. Het bedrijf groeit, maar zorgen om personeelstekort zijn er nauwelijks. „Het komt altijd goed. Dat zei m’n vader al en dat zeg ik ook”, zegt Streng.

Streng Growers in Boskoop groeit en daarmee ook de behoefte aan personeel. Onlangs kocht het bedrijf 3,5 ha grond, op een steenworp afstand van het huidige bedrijf, om hier een nieuw containerveld te ontwikkelen. Daarmee komt de totale bedrijfsgrootte op ruim 12 ha, een verdubbeling ten opzichte van een jaar of vijf geleden. En daarmee is dus ook meer personeel nodig.

Toch is dat niet iets wat eigenaar Ronald Streng afschrikt. En dat deed het twee jaar geleden ook al niet toen hij eerdere uitbreidingen deed. Toen zei hij: „Ik merk dat we als bedrijf in een flow zitten. Zo hebben recent een paar mensen aan ons gevraagd of ze hier kunnen werken. Ze zien ons nieuw bouwen en dat ons bedrijf zich ontwikkelt. Ik merk dat dat mensen aantrekt.”

En eigenlijk is in die situatie, nu twee jaar later, niets veranderd. „Vorig jaar stonden hier drie jongens van een jaar of 19 op de stoep die vanwege corona hun opleiding niet konden afmaken. Onder een biertje praten jongeren met elkaar over hun werk en zo kwamen ze bij ons.”

Het is ook weer niet zo dat het personeel zomaar komt aanwaaien. Nu de jongeren binnenkort hun studie weer oppakken is het bedrijf op zoek naar twee nieuwe medewerkers. Vacatureteksten zijn opgesteld en binnenkort gaat er een flyer mee met lokale kranten.

Wat niet veel?
„Ja, ik heb wel vertrouwen dat hier mensen op af komen”, zegt Streng. „Op een eerdere advertentie kwamen zes mensen af. Ik vond dat eigenlijk niet veel, maar toen ik dat tegen een collega zei, zei hij: wat niet veel? Wij kregen er niet één.”

Sollicitantenkunnen een dagje meelopen

Tot nu toe lukte het dan ook steeds om openstaande vacatures in te vullen. Inmiddels werken er twintig werknemers in vaste dienst bij het bedrijf dat met name fruitbomen, klimplanten en Gaultheria kweekt. In verhouding groeide het personeelsbestand de laatste jaren minder hard dan de productie. Streng heeft volop ingezet op automatisering. „Van één heftruck met pottenvork naar inmiddels drie, bijvoorbeeld.”

Met deze heftruck worden alle planten naar de loods gereden om vuil te rapen, stokken te steken of te binden. Daarmee is de tijd voorbij dat medewerkers dit werk op een krukje, krom tussen de planten deden. „We proberen de meeste werkzaamheden op hoogte te doen. In de loods is het droog, veilig en prettig werken.”

Saai wordt het nooit
Op de vraag of automatisering het werk voor iedereen nog leuk houdt, zegt Streng:  „Saai, wordt het nooit. We hebben veel verschillende producten in meerdere potmaten. Hierdoor blijft er altijd afwisseling in werkzaamheden mogelijk.”

Één vraag neemt in het personeels­beleid een centrale plek in: wat heb jij nodig om het hier naar je zin te hebben? Het is volgens Streng belangrijk om dat van medewerkers te weten. „De één zegt: Ik sta hier goed, laat mij hier maar aan de band staan. Een ander wil juist meer afwisseling.”

Om deze wensen boven water te krijgen houdt het bedrijf jaarlijks functionerings- en beoordelingsgesprekken (zie kader). Streng en Steenwijk doen deze gesprekken altijd samen. „We vullen elkaar goed aan”, zegt Steenwijk die hiervoor in vorige functies ervaring opdeed.

En over samen gesproken. In de personeelsadvertentie staat onder andere: ’Bij Streng Growers doen we het samen. Wij zorgen voor onze mensen, en zij zorgen voor ons.’ Streng: „Sommigen denken dat een reclamebureau die advertentie heeft gemaakt, maar dat heeft Sandra gedaan.” Waarmee hij maar wil aangeven: het samendoen komt uit onszelf; wij menen dit.

Steenwijk: „Je moet een stukje van jezelf erin leggen. Wij zijn een mensen-­mensen bedrijf. Aan sollicitanten vragen we ook of ze misschien een dagje willen meelopen. Dan kunnen ze een beetje aan ons bedrijf snuffelen. Iedereen heeft het vervolgens over de fijne collega’s die hier werken.” 

Werknemers voelen zich gezien
Uit een eerdere evaluatie kwam naar voren dat werknemers zich bij het bedrijf ’gezien’ voelden. Maar de ondernemers zeggen dankbaar te zijn dat andersom ook te voelen. Immers niet alleen bij werknemers is er privé wel eens wat aan de hand.

Door de groei van het bedrijf, en door het overlijden van Strengs vader in 2017, is in de afgelopen jaren de organisatiestructuur aangepast. Er kwam één verantwoordelijke voor Teelt, één voor Handel en één voor Tuin (productie). Verder is er een medewerker voor de techniek en een vrachtwagenchauffeur die op andere plekken bijspringt. Afgelopen najaar, mede door begeleiding van de Ondernemerschaps Academy, werd een en ander geformaliseerd en aan de medewerkers gepresenteerd. „We willen iedereen meenemen in wat we doen en de presentatie werkte verhelderend”, zegt Streng.

Beetje humor erbij
Maar ook aan medewerkers zelf wordt gevraagd hun collega’s mee te nemen in wat ze doen. Zo gaf de verantwoordelijke voor teelt onlangs aan zijn collega’s een presentatie over een project waar hij mee bezig is. „Niet dat hij daarop zat te wachten”, zegt Steenwijk, „maar met een beetje humor van Ronald erbij kwam hij hier prima uit.”

En binnenkort gaan ze met twintig man de nieuwe locatie van 3,5 ha bekijken. Streng gaat hier uitleg geven over de toekomstplannen. „Ik denk dat als iedereen goed op de hoogte is van wat onze plannen zijn, het leuker is om hier te werken.” Nee, hij is niet bang voor personeelstekort. „Het komt altijd goed. Dat zei m’n vader al en dat zeg ik ook.”

Bij Streng Growers houden de eigenaren  met hun medewerkers jaarlijks in juni een functioneringsgesprek. In december volgt een beoordelingsgesprek. „Ik heb als medewerker ook bij andere bedrijven gewerkt”, zegt Sandra Steenwijk, „en vond het zelf ook prettig om regelmatig zulke gesprekken te kunnen voeren. Dat is een van de redenen waarom wij het ook doen.”

In de beoordelingsgesprekken wordt met de medewerker teruggeblikt op het afgelopen jaar. Wat ging er goed, wat kan er beter. Ook krijgen medewerkers vragen als: Waar wil je je op focussen in het komende jaar? Heb je een cursus nodig die je kan helpen in je werk? Verder krijgen medewerkers te horen of ze in aanmerking komen voor salarisgroei. „Ik vind het fijn om de gesprekken in december af te ronden. Dan is alles gezegd en ben je klaar om het nieuwe jaar te starten”, zegt Ronald Streng.

De functioneringsgesprekken krijgen deze zomer een nieuwe vorm: ze worden niet gehouden op kantoor, maar aan een tafeltje in de kas. Het is een plek waar werknemers zich meer op hun gemak voelen. De gesprekken zijn maximaal vijftien minuten – daarna gaat de wekker – en van alles kan op tafel komen. Met de nadruk op de wederzijdse vraag: hoe gaat het?

Twee keer per jaar met medewerkers om de tafel


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.deboomkwekerij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Wat heb jij nodig om het hier naar je zin te hebben? (copy)

    Vorige

    1.


    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.deboomkwekerij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Wat heb jij nodig om het hier naar je zin te hebben? (copy)

    Volgende

    1.