Log in om toegang te krijgen tot het magazine

De Boomkwekerij
Loading...

BEDRIJF / Duurzaamheid

Van meer naar minder plastic

Het sorteren van plantpotten bij een afvalverwerkingsbedrijf. In gesloten kringlopen zijn kunststoffen goed te recyclen.

Foto: Joef Sleegers

Joef Sleegers, Hans Neefjes
boomkwekerij@hortipoint.nl

Jarenlang werd er zoveel mogelijk plastic toegevoegd aan producten. Die trend is omgekeerd, mede door toekomstige wetgeving van de EU om de berg aan afval te verminderen. Sommige afnemers vragen nu al om minder of duurzamere materialen. Kwekers zullen hier tijdig op moeten inspelen. Wat is de beste oplossing voor hun product, voor het milieu en voor de portemonnee?

Voor- en tegenstanders zijn het erover eens: plastic is ideaal als verpakkingsmateriaal. Het is in elke vorm te gieten, het is luchtdicht of poreus te maken, het is doorzichtig, weegt bijna niets en het is goedkoop. Er zijn echter twee nadelen. Het is gebaseerd op aardolie, en als het in het milieu terecht komt, breekt het niet af.

Daarom wil de Europese Unie de hoeveelheid plastic in verpakkingsmateriaal verminderen. Een jaar geleden werd de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) gepubliceerd. Een belangrijke verplichting is dat in 2030 minimaal 35% van het plastic verpakkingsmateriaal moet bestaan uit gerecycled plastic. In 2040 moet dat 65% zijn.

Ook voor de sierteelt krijgt dit gevolgen. Er zijn diverse kwekers die hierop willen anticiperen. Binnen Royal FloraHolland onderzoeken de productcommissies op welke manier ze aan de toekomstige wetgeving kunnen voldoen. Ook diverse exportbedrijven hebben het onderwerp opgepakt en stellen al eisen voor bepaalde afzetkanalen. „Daarbij kijken we samen met kwekers, fabrikanten en eindklanten naar oplossingen”, zegt Joelle Schneider, coördinator duurzaamheid bij Royal Lemkes. „We proberen daarin de verbinding te zijn.”

Alternatieven

Bij experimenten met alternatieve materialen liggen papier en karton het meest voor de hand. Die materialen zijn biologisch afbreekbaar en recyclebaar, maar kosten wel meer energie om te produceren dan plastic. En als er een waterafstotende coating op zit, zijn ze niet meer goed te recyclen. In dat geval is een verpakking van zuiver plastic beter, want die is goed te recyclen. Alleen, gebeurt dat ook? „In veel landen buiten West-Europa wordt het plastic niet gerecycled maar verbrand, of erger nog, gestort”, zegt plastic impact expert Harmen Spek, die heeft gewerkt voor de Plastic Soup Foundation. „Of het verdwijnt in het milieu.”

Een biobased materiaal dat vaak wordt gebruikt voor verpakkingen die doorzichtig moeten zijn, is polymelkzuur (PLA). Over de afbreekbaarheid hiervan is discussie. Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt echter dat het net zo goed composteerbaar is als organisch afval, zegt onderzoeker Karin Molenveld. „In de grond gaat het trager, maar in een industriële composteerinstallatie juist erg snel.”

Een ander bekend doorzichtig verpakkingsproduct is cellofaan. Dit is goed afbreekbaar en wordt veel gebruikt door bloemisten. De consument gooit deze verpakking echter vaak bij het plastic afval, waar het de recycling verstoort. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken adviseert daarom om geen biologisch afbreekbare materialen te gebruiken. Echter, voor producten die samen met groenafval worden ingezameld of gerecycled, zouden PLA en cellofaan wel een oplossing kunnen zijn. Zo zijn er diverse oplossingen die allemaal hun voor- en nadelen hebben.

Alleen functioneel

De Nederlandse retail volgt met verpakkingen vooral de Europese wetgeving. Sommige tuincentra willen een stap verder gaan. „Als mensen hun plantjes in de tuin hebben gepoot, dan blijft er vaak een berg plastic over. Dat staat haaks op het gevoel dat ze groen bezig zijn. Daar horen we de consument dan ook vaak over mopperen”, zegt Peter Paul Kleinbussink, directeur van Intratuin. „In het verleden hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk aan de plant toe te voegen. Nu kijken we juist hoe we dat kunnen minimaliseren. De consument wil een plant, geen plastic.”

Dat betekent dat bij Intratuin de meeste planten zonder hoes worden verkocht. Sommige kwetsbare planten zoals Phalaenopsis hebben een hoes nodig, maar dat is hoogstens 15 tot 20% van het aanbod, schat Kleinbussink. „We willen alleen de functionele verpakking over houden. Reclame is onnodige verpakking. Dan kun je het logo beter op de pot drukken.”

Maar het blijft moeilijk, ervaart Kleinbussink. „We kunnen bijvoorbeeld goede argumenten hebben om gerecycled plastic te gebruiken, maar in de beleving van de consument is papier misschien wel de meest duurzame oplossing. Het is nog steeds pionieren.”

Beslisboom

De vraag welke verpakking het meest duurzaam is, is dan ook niet makkelijk te beantwoorden. Een consortium onder leiding van Greenport West-Holland ontwikkelde een Beslisboom Duurzaam Verpakken Sierteeltsector, waarmee kwekers de juiste keuzes kunnen maken.

De Royal FloraHolland Productcommissie (FPC) Kamer- en tuinhortensia is een van de voorlopers in het project. „We kunnen wachten tot de wetgeving of de klanten het afdwingen, maar dat willen we voor zijn”, zegt Roel van Schie, lid van de FPC en directeur van potplantenkwekerij Sjaak van Schie in Maasdijk. „Iemand moet straks de rekening betalen. Het zou mooi zijn als dat de consument was, maar vaak is het de kweker zelf. Als we als kwekers de regie houden, is de kans groter dat we extra kosten kunnen doorberekenen.”

De Beslisboom begint ermee dat de kwekers concrete doelen stellen waarbij zij kijken naar de wettelijke doelstellingen. De volgende stap is meten hoeveel verpakkingsmateriaal zij gebruiken en hoe dat in de tijd verandert. Voor hoezen wordt nu nog meestal 100% ’virgin plastic’ gebruikt. Nieuw plastic dus. In 2030 moeten plastic verpakkingen voor 35% bestaan uit gerecycled materiaal, volgens de EU-wetgeving Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR).

De derde stap is een strategie formuleren aan de hand van de zogeheten R-ladder (zie kader). Hoe hoger een strategie op de R-ladder staat, hoe meer circulair die is.

De R-ladder

De FPC Kamer- en tuinhortensia heeft de R-ladder helemaal doorlopen, te beginnen met ’rethink’. „Vaak doen we dingen omdat we ze altijd zo hebben gedaan”, zegt Roel van Schie. „Maar klopt dat wel? Misschien kunnen we de hoes voor sommige markten wel weglaten. Dan hoeft de klant de hoes er ook niet af te halen. Of misschien kunnen we volstaan met een traywikkel.”

„Met ’reduce’ zou je kunnen kijken welke stevigheid nodig is, en kunnen experimenteren met hoezen van 40 µm dikte. Of gebruik een hoes die niet te ver over de bloemen uitsteekt.”

„Voor de stap ’resource’ kun je experimenteren met een papieren hoes.”, zegt Van Schie. „Uit allerlei onderzoeken blijkt dat dat een kleinere milieu-impact heeft dan plastic. Of probeer een hoes van deels gerecycled materiaal. Die is vaak minder doorzichtig. Bij ’resource’ kun je ook denken aan het gebruik van mono-materialen met zo min mogelijk bedrukking en stickers, zodat de hoes goed te recyclen is. Als je ze bedrukt, doe dat dan met duurzame inkt in lichte tinten. Plak alleen stickers op de hoes van hetzelfde materiaal als de hoes.”

Het lastige is dat elk land anders omgaat met afval en recycling. In de Beslisboom staan de exportmarkten binnen Europa uitgesplitst. „Als je exporteert naar Duitsland, dan moet je bijvoorbeeld geen PET-trays gebruiken maar PS-trays. Daar is namelijk de recycling op gebaseerd. In Engeland is dat precies andersom”, vertelt Matthijs Plas, projectmanager Circulaire Teeltmaterialen en Verpakkingen bij Greenport Nederland. „In welk land het product met verpakking terecht komt bepaalt welke verpakking het beste is. In landen waar veel kunststof wordt gerecycled kunnen afbreekbare materialen dat proces verstoren, maar in landen waar het meeste huisvuil wordt gestort is fossiele kunststof geen goede keuze. Er is niet één oplossing die voor alle afzetmarkten werkt.” 

 

Kunnen we hoes voor sommige markten weglaten?

Hergebruik, gerecycled, recyclebaar of circulair?

Bij discussies over verpakkingen worden begrippen gebruikt die op elkaar lijken, maar iets anders betekenen.

• Hergebruik. Bij hergebruik wordt de verpakking gereinigd en opnieuw gebruikt, zoals bij veilingfust en sommige trays. Vaak is dit gekoppeld aan een statiegeld­systeem. Het werkt het beste bij gesloten handelsstromen. Voor verre bestemmingen wordt het lastiger.
• Recyclebaar materiaal. Plastic verpakkingen zijn prima te recyclen als ze bestaan uit één grondstof. In de praktijk worden vele soorten kunststof door elkaar gebruikt, vaak ook nog vervuild met kleurstoffen. Recyclen lukt daarom vrijwel alleen in een gesloten handelsstroom. Papier is ook prima te recyclen, maar niet als er een plastic laagje op zit.
• Gerecycled materiaal. De EU eist dat in 2030 minimaal 35% van de plastic verpakkingen bestaan uit ingezameld en gerecycled materiaal. Dit plastic is wat duurder en minder doorzichtig. Bovendien kan het materiaal nog steeds in het milieu terecht komen in landen waar de inzameling niet goed is georganiseerd.
• Circulair. In een circulaire economie is de kringloop gesloten en worden materialen volledig hergebruikt. In de praktijk valt dat nogal tegen, zelfs bij relatief gesloten ketens. „Stel dat je erin slaagt om 70% van de verpakkingen in te zamelen”, zegt WUR-onderzoeker Karin Molenveld. „Daarvan hou je na het uitsorteren 80% over. Na het schoonmaken blijft er 90% over. Dus als je het hele proces bekijkt, dan recycle je in feite maar 50%.” Alle nieuwe plastic producten in Europa bevatten samen slechts 10% gerecycled plastic.
• Biobased materialen. Natuurlijke materialen als cellulose, zetmeel en polymelkzuur zijn alternatieven voor plastic die hernieuwbaar zijn. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken raadt af om biologische afbreekbare materialen te gebruiken, omdat die de recycling verstoren.

Een medewerkster van Intratuin verwijdert de hoezen van de bolchrysanten. De consument wil planten zien en geen hoes, is de redenering van de tuincentrumketen. Kwekers zouden dus vaak, na overleg, zonder hoes kunnen aanleveren. Alleen bij de meest kwetsbare planten blijft een hoes nodig. Foto: Joef Sleegers

De R-ladder van Brancheplan Duurzaam Verpakken

Tuinbranche Nederland heeft namens de sector een Brancheplan Duurzaam Verpakken opgesteld met daarin vijf doelen volgens de R-ladder.

• Rethink: denk na of het onderdeel van de verpakking echt noodzakelijk is. Misschien is het weg te laten of kan met een ander onderdeel te combineren.
Reduce: gebruik niet meer verpakking dan nodig is om producten onbeschadigd bij eindgebruikers te bezorgen.
• Reuse: gebruik waar mogelijk  herbruikbare verpakkingen en logistieke hulpmiddelen, zoals meermalige trays, bloemenfusten en karren.
• Recycle: alle verpakkingen in de tuinbranche volledigrecyclebaar. Ze voldoen aan de Recyclecheck van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.
• Resource: gebruik verpakkingsmaterialen met de laagste milieu-impact en zet waar mogelijk gerecycled kunststof in voor kunststof verpakkingen.
• Onderzocht wordt voor welke toepassingen biobased of biologisch afbreekbare kunststoffen zinvol zijn. Alle papieren en kartonnen verpakkingen worden gemaakt uit gerecyclede vezels of FSC/PEFC gecertificeerde bronnen.

Externe Links

Nieuwsbrief